DİYALİZ HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Diyaliz hastaları haftada 4 saat*3 gün olmak üzere hemodiyaliz tedavisi almaktadır. Hastalar diyaliz sürecinde de diyaliz olmayan günlerde de hipoglisemi/hipotansiyon (şeker ve tansiyon düşüklüğü) gibi birçok komplikasyon yaşamaktadırlar. Yukarıdaki yazımızda da bahsettiğimiz gibi ayrıca diabet hipertansiyon/kalp rahatsızlıkları da mevcut ise oruç tutmamaları gerekmektedir. Ancak diyaliz hastalığı dışında herhangi bir kronik rahatsızlıkları yok ise doktor ve diyetisyen denetiminde oruç tutmalarına izin vermekteyiz.
.
Yine bu süreçte önemli olan diyaliz sonrasında ortaya çıkan protein ihtiyacını karşılamaları, fosfor dengesine dikkat etmeleri ve uzun süre açlıktan sonra kesinlikle kalp sağlıklarını zorlayacak potasyumdan zengin gıdalardan uzak durmalarıdır.
.
Diyaliz Hastalarında Örnek Ramazan Menüsü:
*İFTAR;
1 bardak su+ tuzsuz zeytin
1 kepçe çorba (ezogelin, mercimek, kara lahana ve mantar çorbası olmamalıdır) + haşlama veya ızgara tavuk/köfte/et + küçük kase salata+ pirinç pilavı + tuzsuz beyaz ekmek/pide.
*1. ARA ÖĞÜN;
Yarım porsiyon sütlü tatlı (iftarda yoğurt tüketilmez ise sütlü tatlı tüketilebilir-fosfor dengesi sebebi ile)
*2. ARA ÖĞÜN;
1 adet elma veya 1 adet armut veya 1 ince dilim karpuz veya 5-6 adet çilek
*SAHUR;
2 yumurta beyazı + bir ince dilim tuzsuz beyaz peynir + tuzsuz beyaz ekmek
NOT: Hastalar oruçlarını açtıktan sonra sahura kadar doktorlarının tavsiye ettiği gibi ilaç takibini yapmalı ve sıvı/tuz kısıtlamasına mutlaka dikkat edilmelidir.