Bizi Arayın

0212 606 26 20

Sultançiftliği Mah. Eski Edirne Asfaltı 7. Sk. No:1

Sultangazi / İstanbul

Çalışma Saatleri: 06:00 - 24:00

info@sultangazidiyaliz.com

HEMODİYALİZ HASTALARINDA POTASYUM TÜKETİMİ

29 Mart 2024 Cuma

HEMODİYALİZ HASTALARINDA POTASYUM TÜKETİMİ

Bildiğimiz gibi HD hastalarının idrar atımı olmadığı için eğer potasyumdan zengin beslenilirse vücut bunu da dışarı atamayacaktır. Hiperpotasemi (potasyum yüksekliği) durumunda hastalar nefes darlığı, mide bulantısı, çarpıntı, kas yorgunluğu hisseder ve son aşama kalp krizine sebebiyet verir. Bu nedenle hastalarımızın her gıdadan potasyum aldıklarını ve bu noktada porsiyon kontrolünün çok önemli olduğunu bilip diyetisyenin yazdığı beslenme planına uyum sağlamaları gerekmektedir.

Özellikle potasyum kontrolünde dikkat edilmesi gereken besin grupları sebze/meyve ve baklagillerdir.Bu gruplarda tüketilmemesi gereken ve yerine tercih edilebilecek gıdaları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz;

-Tüketilmemesi Gereken Sebzeler: Patates/Patlıcan/Kara Lahana/Pazı/Mantar/Balkabağı

-Tüketilebilecek Sebzeler: Beyaz Lahana/Pırasa/Yemeklik Kabak/Taze Fasulye/Dolma Biber

-Tüketilmemesi Gereken Meyveler: Muz/Kivi/Nar/Kavun/Narenciyeler (Portakal/Mandalina/Greyfurt) İncir ve Tüm Kuru Meyveler

-Tüketilebilecek Meyveler: Günde 1 Adet Elma/1 Adet Armut/5-6 Adet Çilek/1 Avuç İçi Üzüm

-Baklagiller: Eğer HD durumuna eşlik eden DM (Şeker H.) var ise tüm baklagil grubu yasaklanmalıdır ancak DM durumu yok ise pirinç pilavı üzerine susuz ve etsiz 2-3 yk eklenerek porsiyon kontrolü ile tüketilebilir.

-Kahve/Kakao/çikolatadan ve Meyve suyu/Hoşaf/Komposto gibi sıvı içeceklerden uzak durulmalıdır.

-Ayrıca önemli noktalardan biri de et/tavuk/köfte miktarının diyetisyeninizin söylediği miktardan daha fazla tüketilmemesidir. Protein ihtiyacı takibi karşılanmalıdır ancak yüksek potasyum içerikleri de göz ardı edilmemelidir.


0537 065 80 36