Bizi Arayın

0212 606 26 20

Sultançiftliği Mah. Eski Edirne Asfaltı 7. Sk. No:1

Sultangazi / İstanbul

Çalışma Saatleri: 06:00 - 24:00

info@sultangazidiyaliz.com

HEMODİYALİZ HASTALARINDA FOSFOR KONTROLÜ

08 Nisan 2024 Pazartesi

HEMODİYALİZ HASTALARINDA FOSFOR KONTROLÜ

Hemodiyaliz hastalarında böbrekler besinlerden gelen fosforu süzüp dışarı atamadığı için en sık görülen durumlardan biri de ‘hiperfosfatemi’dir (fosfor yüksekliği). Bu durumun hastalarda yaratacağı komplikasyonlar; kemiklerin güçsüzleşmesi, kalp damarlarında kireçlenme, kemik ağrısı ve kaşıntı olup hayat kalitesini oldukça düşürmektedir.

Bu durumu engellemek adına hastalar hemodiyaliz tedavisi görür, yemek arasında fosfor bağlayıcı ajanlar kullanır ve fosfordan kısıtlı diyet uygularlar. Diyette alınan fosfor günlük 600-800 mg’ı geçmemelidir. Beslenme kısmında fosforu yükseltmemek için tüketilmemesi gereken gıdalar;

*Balık, kuruyemişler ve çekirdekler, susam ve çörekotu gibi yağlı tohumları içeren gıdalar (örn; simit), mısır ve mısır unundan yapılan gıdalar, tahin, tereyağı-margarin ve bu yağlardan yapılan gıdalar, kola gibi fosforik içeceklerfosfordan çok zengin olup tüketilmemelidir.

*Hayvansal süt ürünlerinin de fosfor içeriği çok fazladır. Peynir olarak kaşar peyniri ve tuzlu otlu peynirler yerine tuzsuz beyaz peynir veya tuzsuz lor peyniri tercih edilmelidir. Hayvansal süt ürünlerinin tüketimi yasak değildir ancak fazla miktarda tüketimi yine fosfor yüksekliğine sebebiyet verecektir. Bu nedenle diyetisyeninizin size tavsiye ettiği porsiyon miktarlarını geçmeyiniz.


0537 065 80 36